Kapitola 4. Metoda vyhlazování povrchů - nastavení parametru smooth

Poslední metoda je založena na vhodném nastavení parametru smooth metody RST. Byla aplikována pouze na data v hornaté oblasti. Prvním krokem bylo doplnění vrstevnic na vrcholech kopců a na území Černého jezera v prostředí programu ArcMap 9.2. Na vrcholech byla u jednotlivých vrstevnic odhadnuta nadmořská výška a její hodnota zaznamenána do atributové tabulky. Plocha jezera byla doplněna o vrstevnice se stejnou nadmořskou výškou jakou měla vrstevnice na břehu jezera. Tento postup byl použit pro co nejlepší interpolaci rovné hladiny jezera. Dalším krokem bylo nastavení hodnoty parametru smooth. V atributové tabulce liniové vrstvy vrstevnice byl vytvořen nový sloupec smooth, do kterého byly zadávány hodnoty tohoto parametru pro jednotlivé vrstevnice. Pro vrcholy byl smooth = 0.1 a pro svahy smooth = 0.8. Následná interpolace byla provedena v programu GRASS 6.2.2. metodou RST. Hodnoty parametru smooth byly načteny ze sloupce atributové tabulky a parametr tension ponechán na hodnotě 40. Metoda převzata z [6]. Na obrázku 4.1. jsou vyobrazeny vyrstevnice po doplnění.

Obrázek 4.1. Vrstevnice po doplnění.

Vrstevnice po doplnění.

Výsledný výškový rastr je znázorněn na obrázku 4.2, sklony svahů pak na obrázku 4.3. Na obrázcích je patrné, že okolo vrstevnic se nacházejí malé vlnky. V oblasti jezera je rovná plocha hladiny. Byl vytvořen profil tímto výškovým rastrem, viz. obrázek 4.4., ze kterého je zřejmé, že hladina jezera v rastru je opravdu rovinná. K odstranění vlnek okolo vrstevnic je vhodný druhý krok metody redukce interpolovaných bodů, tedy vygenerování náhodných bodů výškového rastru a jejich následná interpolace.

Obrázek 4.2. Výškový rastr.

Výškový rastr.

Obrázek 4.3. Sklony svahů.

Sklony svahů.

Obrázek 4.4. Profil.

Profil.

Přesnost výsledných rastrů je znázorněna pomocí rozdílu rastr s doplněnými vrstevnicemi (hodnota smooth z atributové tabulky) mínus rastr s doplněnými vrstevnicemi (tension = 40, smooth = 0.8), viz. obrázek 4.5. Hodnoty rozdílů rastrů jsou v intervalu od -0.31 do 2.19. Na první pohled je zřejmé, že se rastry liší v okolí vrcholů, kde došlo k rozdílnému nastavení hodnoty smooth.

Obrázek 4.5. Rozdíl rastrů.

Rozdíl rastrů.