7. Využítí v Grass

V této kapitole si uvedeme několik příkladů použití scriptů pro usnadnění práce v GIS Grass. Scriptování je užitečný nástroj pro zefektivnění naší práce a záleží pouze na nás, pro jakou činnost script použijeme. Proto berte následující příklady pouze jako jedny z mnoha možných využití.

7.1. Import rastru

V tomto příkladu si ukážeme, jak pomocí jednoduchého scriptu naimportovat rastr do aktuálního mapsetu. Ve scriptu jsou kromě příkazů, které používáme v Grassu použity komentáře a příkaz echo.

Obrázek 7.

7.2. Uložení výběru do nové vrstvy (pomocí systémových proměnných)

Ve druhém příkladě vybereme objekty ze vstupní vrstvy na základě SQL dotazu a tyto vybrané objekty uložíme do nové vrstvy. Pro výběr použijeme příkaz v.extract. Script využívá systémových proměnných.

Obrázek 8.

Obrázek 9.

7.3. Uložení výběru do nové vrstvy (pomocí lokálních proměnných)

Třetí příklad je téměř identický s druhým příkladem. Vybereme objekty ze vstupní vrstvy na základě SQL dotazu a tyto vybrané objekty uložíme do nové vrstvy. Pro výběr použijeme příkaz v.extract. Script však využívá místo systémových lokální proměnné.

Obrázek 10.

Obrázek 11.

7.4. Užití IF,UNTIL, FOR

Tento příklad je pouze rozšíření předchozího příkladu. Pomocí struktur if, until a for ověříme zda vrstva, kterou chceme vytvořit, již v našem mapsetu neexistuje.

Obrázek 12.

Obrázek 13.

7.5. Nalezení úseků silnic procházejících lesem

V posledním příkladu si ukážeme script, který vybere úseky námi vybraných silnic, které procházejí lesem na území určitého okresu. Konkrétní silnice a okresy vybereme pomocí SQL dotazu. Vybrané úseky budou uloženy do nové vrstvy a tato vrstva bude zobrazena na monitoru. Všechny pracovní vrstvy budou smazány. Ve scriptu je kromě grassových příkazů užito komentářů, echa, barvy echa a struktur if, until a for.

Obrázek 14.

Obrázek 15.

Obrázek 16.