6. Řídící struktury

Řídící struktury jsou interní funkce bashe. Pomocí těchto struktur můžeme své scripty řídit a obohatit je tak o užitečné vlastnosti. Můžeme například zadávat podmínky pro spuštění nebo ukončení některé činnosti. Záleží pouze na nás, k čemu tyto struktury použijeme. Ukážeme si řídící struktury IF, WHILE, UNTIL a FOR. Všechny struktury jsou tzv. párové. To znamená, že začínají i končí návěstím.

6.1. If

Jedna z nejčastěji využívaných struktur při psaní scriptů je struktura IF. Obsahuje podmínku na základě které se provede buď jedna nebo druhá činnost. Dojde-li na strukturu IF, nejprve se vyhodnotí zadaná podmínka a teprve potom se pokračuje danou částí scriptu.

if [PODMINKA]; then

PRIKAZ_A

else

PRIKAZ_B

fi

Pokud je splněna podmínka, provede se příkaz A. Jestliže tato podmínka splněna není, pokračuje se příkazem B.

6.2. While

While je struktura cyklu. Tato struktura vykonává zadaný příkaz nebo blok příkazů dokud není zadaná podmínka vyhodnocena jako pravdivá (true). Dojde-li k vyhodnocení podmínky jako true, cyklus se ukončí.

while [PODMINKA = PRAVDA]; do

PRIKAZ

done

6.3. Until

Until se podobá struktuře While. Oproti předešlé struktuře se příkaz nebo blok příkazů provede pouze tehdy, je-li podmínka vyhodnocena jako nepravda (false).

until [PODMINKA=NEPRAVDA]; do

PRIKAZ

done

6.4. For

Struktura for se používá, chcete-li během cyklu použít různé hodnoty pro jednu proměnnou, a to tak, že při každém průběhu cyklu bude mít proměnná jinou hodnotu.

for HODNOTA; do

PRIKAZ

done